Składniki:
250 gram mąki pszennej (najlepiej typ 500)
2 łyżeczki sody
szczypta soli
2,5 łyżki masła
200 ml maślanki
jajko do posmarowania
mak i sezam do posypania
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy z sodą i solą, dodajemy zestrugane zimne masło i mieszamy. Wlewamy maślankę, wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na grubość ok 2-3 cm, wycinamy krązki. Smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy 15-20 minut w temp. 220 stopni.
No wreszcie jesteście! Co się u Was działo przez ten czas?
OdpowiedzUsuńWidzę, że kulinarnie nie próżnowałaś - same pyszności! :)
mój powrót do pracy - to sie u nas zadziało, także kulinarnie teraz trochę jednak próznuje... nadrabiam w weekendy, albo późnymi wieczorami jak Olek juz śpi :)
OdpowiedzUsuń