czwartek, 29 listopada 2012

Ciasto dyniowe z cynamonem

Przepis zaczerpnięty z bloga 2smaki - polecam :)

Składniki:
2 szklanki startej dyni
400 g mąki pszennej
6 jajek
1,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
3/4 szklanki oleju
szczypta soli

Sposób przyrządzenia:
Jajka zmiksuj z cukrem na wysokich obrotach niemal do białości. Zmniejsz obroty i dodawaj stopniowo: mąkę, proszek, sodę, sól, cynamon, olej i startą dynię. Przełóż do formy wyłożonej papierem do wypieków. Może to być tortownica o średnicy 26 cm lub większa. Ja użyłam dwóch form prostokątnych o wymiarach 30 x 12 cm oraz 30 x 20 cm. Piecz w 200°C przez około godzinę, do “suchego patyczka”.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz