piątek, 5 października 2012

Maślana bułeczka Brioche


Ciasto należy przygotować wieczorem i zostawić na noc przykryte w lodówce, a rano czekać jeszcze 2-3 godziny aż podrośnie w foremce.

 Składniki:
20 g świeżych drożdży
100 ml ciepłego mleka
375 g mąki tortowej
50 g cukru pudru
1 łyżeczka soli
3 jajka
175 miękkiego masła

Wykonanie:
Drożdże pokruszyć, dodać ciepłe mleko, 1 łyżeczkę cukru pudru, 2 łyżki mąki i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Zmieszać mąkę z cukrem, solą, dodać wyrośnięte drożdże i wbić 3 jajka - wyrabiać 8 minut. Dodać miękkie masło i wyrabiać 10 minut. Ciasto wyłożyć do lekko wysmarowanej olejem miski, przykryć i wstawić do lodówki na noc.


Rano wysmarować olejem foremkę - keksówkę, Z ciasta lepić kulki tej samej wielkości i układać jedna obok drugiej w 2 rzędach. Pozostawić do wyrośnięcia 2-3 h. Piekarnik nagrzać 160-180 stopni.

Wyrośnięte ciasto posmarować rozstrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika. Piec 30 minut na złoty kolor. Gdyby wierzch w połowie czasu się zbyt mocna zarumienił przykryć kawałkiem folii aluminiowej i piec dalej. Studzić przez 10 minut w foremce, potem wyjąć na ściereczkę. Smakuje z masłem i dżemem lub same.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz