środa, 20 lutego 2013

Stromboli z kindziukiem


Tym razem wypróbowałam przepis Piotra Kucharskiego, który gotował dla Dzień Dobry TVN
(relacja z jego gotowania). Smaczne danie na kolacje, fajna alternatywa dla kanapek, dobre i na ciepło i na zimno :)

Składniki:
220 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru
20 g świeżych drożdży
250 g mąki pszennej
100 g mąki pszennej razowej
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
5-6 plastrów żółtego sera (ja dałam wiecej i dodałam też wędzony)
30 plastrów kindziuka
1 kula mozzarelli
ogórki konserwowe

Sposób przygotowania:
W dużej misce rozpuścić drożdże i cukier w wodzie. Dodać mąkę, sól i oliwę z oliwek, wyrobić na gładka i elastyczną masę. Ciasto w misce przykryć folią spożywczą i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Rozgrzać piekarnik do temperatury 250°C. Ciasto zagnieść w kulę i rozwałkować na oprószonej mąką powierzchni na cienki placek, w kształcie prostokąta.

Wzdłuż dłuższego boku prostokąta na wysokości 1/3 ułożyć warstwę kiełbasy krakowskiej, na wierzchu układamy plastry sera. Na wierzchu układamy plastry kiełbasy kindziuk. Wierzch posypać podzieloną na mniejsze kawałki mozarellą. Krótszą część ciasta nałożyć na farsz. Następnie dłuższy. Jeśli został nadmiar ciasta na bokach, odcinamy. Wierzch ciasta ponacinać. Umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20-30 minut w rozgrzanym piekarniku.

4 komentarze:

  1. Ależ to brzmi pysznie! I choć głodna nie byłam wcale to sie oczywiście zrobiłam;) Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak na moje powinnaś dawać szczegółowe opisy wszystkich potraw, bo aż mi się pichcić zachciało :). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. poprawię się :) przy kolejnych będę podawac recepture :)

    OdpowiedzUsuń