sobota, 21 września 2013

Tort z okazji pierwszych urodzin


Biszkopt przekładany masą z mascarpone z dodatkiem barwników spożywczych oraz dżemem z czarnej porzeczki. Tort bardziej dla śmiechu niż konsumpcji, bo koloruje buzie i zęby na tęczowo.

3 komentarze:

  1. Ostatnio bardzo modne są takie 'tęczowe' torty na roczek. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Modne, ale niepraktyczne i trudne do zrobienia. Poza tym mam wrażenie, że barwniki nieznacznie zmieniają smak kremu na lekko gorzkawy. Dla mnie doświadczenie jednorazowe, następnym razem pozostanę przy klasyce.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mi się wydaje, że to lepiej wygląda niż smakuje. Również w kwestii tortów wolę klasykę.

      Zamówiliśmy na chrzciny 'wypasiony' tort - oblany marcepanem, z figurkami marcepanowymi. Tak jak uroczo wyglądał, tak w smaku był jedną, wielką słodką paćką. ;/ Na roczek więc robię tort sama albo zamawiam u znajomej gospodyni domowej, która wręcz zawodowo piecze ciasta i torty. Bez żadnych udziwnień. :)

      Usuń